Wielkopolski Kucharz Roku

Ależ to były smakowite emocje! W poznańskim hotelu Edison, 11 czerwca odbył się prestiżowy konkurs Wielkopolski Kucharz Roku im Rafała Jelewskiego. Partnerem tegorocznej, dziewiątej edycji, była Wielkopolska Organizacja Turystyczna. Zwycięzcą został Jakub Żymelski z restauracji hotelu Antonińska Resort & SPA w Lesznie.

Konkurs Wielkopolski Kucharz Roku to najstarszy konkurs kulinarny w Polsce i zdecydowanie należący do ścisłej czołówki najważniejszych imprez tego rodzaju. W skład konkursowego jury konkursu weszły znane i cenione postaci ze świata mediów i kulinariów, takie jak Ewa Wachowicz, Kurt Scheller czy Robert Sowa. Imprezę prowadzili Maja Popielarska i Tomasz Purol. Konkursowi towarzyszyły inne wydarzenia, w tym pokazy kulinarne: Joanny Brodzik i Pawła Salamona “Chłodniki – orzeźwiający smak lata”, Moniki Kasprzak “Kaiseki – tradycje kuchni japońskiej” oraz Magdaleny Ossowskiej i Jan Nowickiego “Posmakuj złotnickiej z Potaśni”. Na rozlokowanych w hotelowym ogrodzie stoiskach można było degustować i nabyć specjały kuchni regionalnej, w tym sery z Pępowa i Strzałkowa, naturalne wielkopolskie oleje, lokalne wino czy wyroby wędliniarskie ze świni złotnickiej. Oczywiście w tym gronie było również nasze stoisko, odpowiednio wyposażone w cieszący się niesłabnącym powodzeniem przewodnik kulinarny po Wielkopolsce.

Podczas wieczornej gali, w trakcie której poznaliśmy nazwisko tegorocznego laureata, wszyscy uczestnicy konkursu, członkowie jury oraz prowadzący otrzymali ufundowane przez nas kosze wiklinowe (oczywiście z nowotomyskiej wikliny) zawierające selekcję najlepszych produktów regionalnych z Wielkopolski: olej rydzowy, piwo grodziskie, gzik wielkopolski, nowotomyski ser smażony i inne.