Kuchnia wielkopolska w Pytaniu na Śniadanie

Pytanie na Śniadanie, jeden z najpopularniejszych programów telewizji śniadaniowej, ponownie odwiedził Wielkopolskę. Tym razem wspólnie gotowaliśmy typowe dla naszego regionu dania i odkrywaliśmy wielkopolskie smaki – pyry z gzikiem, rogale świętomarcińskie, kaczkę, hyćka, barszcz biały oraz szparagi. Akcję zorganizowaliśmy wspólnie z Polską Organizacją Turystyczną i Poznańską Lokalną Organizacją Turystyczną.

Emisja programu miała miejsce 9 lipca. W pierwszym wejściu ekipa PnŚ zabrała widzów do Poznania, gdzie odwiedzili Rogalowe Muzeum Poznania oraz przygotowali pyry z gzikiem (w bardzo nowoczesnej odsłonie!) z widokiem na Ostrów Tumski i poznańską katedrę. W drugim wejściu przenieśliśmy się na Biskupiznę, czyli najmniejszy polski region etnograficzny. Tam kulinarnym bohaterem były szparaki, kaczka (w oryginalnej formie pączków na słono) oraz idealna na lato lemoniada z hyćki.

Wideo do obejrzenia

Całość programu można obejrzeć jako VOD na stronie pytanienasniadanie.pl

https://pytanienasniadanie.tvp.pl/54755600/wielkopolska-cz1

https://pytanienasniadanie.tvp.pl/54755949/wielkopolska-cz2