Czescy dziennikarze w Lesznie i Poznaniu
We współpracy z ZOPOT w Pradze i Poznańską Lokalną Organizacją Turystyczną zorganizowaliśmy podróż studyjną grupy czeskich dziennikarzy. Motywy przewodnie wizyty są dwa: pierwszym to oczywiście atrakcje i historia Wielkopolski i Poznania, drugim równie ważnym jest natomiast doskonała wielkopolska kuchnia, zarówno ta tradycyjna, jak i fine dining z najwyższej półki.
Pierwszego dnia nasi goście odwiedzili Leszno, do którego zwabiliśmy ich nie tylko wciągającą, wielokulturową historią miasta i faktem, że w Lesznie przez 20 lat mieszkał Jan Amos Komensky – czeski filozof, pedagog i ojciec nowoczesnego szkolnictwa, ale także fenomenalną kuchnią, jaką zaserwował Jakub Żymelski. Świeżo wypiekany chleb, deska serów i wędlin z okolic Leszna, klasyczny wielkopolski żurek oraz pyza i gołąbki będące mieszanką tradycyjnych i nowoczesnych smaków zachwyciły naszych gości. Po kulinarnym wstępie przyszedł czas na spacer po mieście. Przeszliśmy się śladami braci czeskich i Komenskiego, odwiedziliśmy stare kościoły, dawną synagogę, poszukaliśmy murali i przyjrzeliśmy się dawnym miejskim fortyfikacjom.
Drugiego dnia przekazaliśmy czeską ekipę w dobre ręce kolegów z PLOT. W Poznaniu czeka na nich robienie rogali świętomarcińskich w Rogalowym Muzeum Poznania, łamanie szyfrów w CS Enigma, spacer po Starym Mieście i oczywiście wuchta kulinarnych doznań, w tym restauracja Bamberka, A Nóż Widelec i Weranda.